LOMAILIJAN MATKA-APTEEKKI - PAKKAA NÄMÄ MUKAAN MATKALLE JA MÖKILLE

Vietätkö kesäsi matkoilla reissaten, mökillä nauttien tai kotona akkuja ladaten? Kesän tullen on hyvä päivittää lääkekaapin sisältö pienten haaverien, hyttysten puremien ja auringonpolttamien varalta. Käy läpi kodin ja mökin lääketarpeet. Ovatko tuotteet vielä käyttökelpoisia? Jos lääkkeitä on säilytetty kylmässä ja kosteassa mökillä koko talven, kannattaa hankkia uudet pakkaukset tilalle. Kun matka-apteekkisi on kunnossa, on lomasta nauttiminenkin helpompaa!

 

Mitä matka-apteekkiin on hyvä varata mukaan?

Pieniin haavereihin ja liikuntavammoihin

Varaa laastareita, sidetarpeita ja haavanpuhdistusliuos pienten tapaturmien varalta. Tarvittaessa täydennä ensiapulaukkua myös saksilla, pinseteillä ja tukisiteellä.

Rakonestopuikko ennaltaehkäisee rakkojen muodostumista vähentämällä ihon hankautumista. Jos rakkoja kuitenkin pääsee syntymään, on rakkolaastareita hyvä löytyä valmiina varastosta.

Venähdyksiä ja nyrjähdyksiä varten ensiapulaukusta on hyvä löytyä pikakylmäpakkaus. Kylmägeeli auttaa lihas- ja nivelvammoihin.

PIENIIN HAAVEREIHIN JA LIIKUNTAVAMMOIHIN

 

Hyttysten ja punkkien ennaltaehkäisyyn ja hyönteisten puremien hoitoon

Hyttysten puremia voi ennaltaehkäistä suojaavalla vaatetuksella sekä hyttyskarkotteella. Hyttysässä+ on aikuisille tarkoitettu, tehokas ja pitkäkestoinen hyttyskarkote. Hyttysässä+ suojaa hyttysiltä myös trooppisilla malaria- ja zikavirusalueilla. Punkkiässä+ on yli 1-vuotiaille sopiva punkkien, hyttysten ja hyönteisten karkote. Punkkitarkastus tulisi tehdä kerran päivässä, jos on liikkunut luonnossa alueilla, joilla on punkkeja. Muista myös eläinten suojaaminen eläimille soveltuvilla punkkikarkotteilla!

Jos hyönteinen suojatumisesta huolimatta pistää, voi hyönteisten pistoista johtuvaa kutinaa ja punoitusta helpottaa hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla.

Kyynpureman ensiapuna käytetään kortisonitabletteja. Kortisonitabletit on tarkoitettu vain ensiavuksi. Jos kyy puree, on jokatapauksessa hakeuduttava lääkärin hoitoon. Kortisonitabletteja voi käyttää myös ampiaisen ja mehiläisen piston aiheuttamassa allergisessa reaktiossa. Jos ampiaisen tai mehiläisen pisto aiheuttaa voimakkaan reaktion, on lääkärissä hyvä käydä.

 

Auringolta suojautumiseen ja auringonpolttamiin

Auringolta suojaudutaan voiteella, vaatteilla tai hakeutumalla varjoon.  Kesäksi kannattaa hankkia uudet aurinkosuojatuotteet, sillä edelliskesän avatut pakkaukset ovat todennäköisesti menettäneet jo tehonsa. Avatut aurinkovoiteet ovat yleensä käyttökelposia yhden vuoden. Kasvoille ja vartalolle tulisi valita niille suunnitellut aurinkovoiteet. Kasvoille kannattaa valita omalle ihotyypille sopiva aurinkosuojatuote. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet sopivat usein käytettäväksi myös meikin alla. Pieni aurinkosuojapuikko on helppo ottaa mukaan, sillä se mahtuu helposti taskuun tai laukkuun. Aurinkosuojapuikosta on kätevää levittää päivän mittaan lisäsuojaa herkästi palaviin kohtiin, kuten korvanlehtiin ja nenänpäähän. Huulet suojataan aurinkosuojan sisältävällä huulivoiteella. Lapsille kannattaa valita lasten tarpeisiin suunniteltu aurinkosuojatuote. Tutustu täältä kattavaan aurinkosuojatuotevalikoimaamme!

Kattavasta aurinkosuojatuotevalikoimastamme löytyy laadukkaat ACO Sun, Avene Sun, LRP Anthelios, SVR Sun Secure ja Vichy Capital Soleil -tuotesarjat. Lue lisää aurinkosuojatuotteen valitsemisesta täältä.

Auringossa vietetyn ajan jälkeen olisi hyvä laittaa iholle after sun -tuotetta. After Sun -tuotteet kosteuttavat, viilentävät ja rauhoittavat ihoa auringolle altistumisen jälkeen.

Jos iho pääsee palamaan auringossa, on tärkeää suojata iho vaatteilla. Auringolle altistumista tulisi vältellä, ettei iho pääse palamaan pahemmin. Tukalaa oloa voi helpottaa esimerkiksi viileällä suihkulla sekä kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla. Palanutta ihoa voi rauhoittaa myös hydrokortisonivoiteella. Runsas veden juonti on ihon palamisen jälkeen tärkeää, sillä palaminen poistaa iholta kosteutta. Jos iho pääsee palamaan rakkuloille asti tai yleisvoinnissa tulee muutoksia, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Vatsavaivoihin

Kesällä nesteytyksestä huolehtiminen on erityisen tärkeää. Elektrolyyttejä ja glukoosia sisältävä nestetysvalmiste on monikäyttöinen valmiste. Se tukee nestetasapainoa vatsataudin yhteydessä, mutta auttaa myös nestetasapainon ylläpidossa runsaan hikoilun ja liian vähäisen nesteen nauttimisen yhteydessä. Kesällä rasvaisen grilliruoan syöminen yleensä lisääntyy. Kesäapteekkiin onkin hyvä varata myös nopeavaikutteinen närästyslääke. Matka-apteekkiin kannattaa myös sisällyttää ripulilääke varsinkin jos on matkustamassa ulkomaille.

 

Muita vinkkejä kesäapteekkiin

Monista tuotteista löytyy pienen tilan vieviä näppäriä matkakokoja. Valikoimassamme on esimerkiksi suosittu CeraVen puhdistustuote CeraVe Foaming Cleanser kätevässä 88 ml:n matkakoossa. Vichyn Purete Thermale misellipuhdistusvesi herkälle iholle löytyy 100 ml:n koossa. Jos haluat ottaa mukaan suosikkituotettasi mutta ison pakkauksen mukaan ottaminen on hankalaa, voit pakata pienemmän määrän matkaspray tai -pumppupulloon.

MATKAKOKOJA

Orionin perusvoidevalikoimasta löytyy helposti laukkuun mahtuvat 30 g pakkauskoot. Esimerkiksi koko perheen kevyt Aqualan L -voide sopii ihon kosteutuksen lisäksi mm. meikinpoistoon ja voidepesuihin.

Gum-suunhoitotuotesarjan matkapakkauksessa on taittuvan matkahammasharjan ja pienen hammastahnatuubin lisäksi hammaslankaa ja hammastikkuja.

MATKAPAKKAUKSIA

 

Yhteenveto lomailijan matka-apteekista